Grzyby — jedni lubią je jeść, inni tylko zbierać, a niektórzy z powodzeniem łączą obie te czynności. Jeden ze smaczniejszych i bardziej cenionych okazów, zaczął pojawiać się w polskich lasach, babcie często przyrządzały go jak „schabowego". Mowa oczywiście o czubajce kani. Ten smakowity grzyb wyrósł w niektórych województwach. Gdzie go szukać?
W jakich regionach pojawiła się czubajka kania?
Grupy zrzeszające grzybiarzy na mediach społecznościowych obiegła dobra informacja — czubajka kania pojawiła się w lasach. Najwięcej doniesień pojawia się z północnej Polski, niektórzy wskazują również wschodnie regiony w tym z województwa warmińsko-mazurskim, wielkopolskiego, kujawsko-pomorskim, pomorskiego, podlaskiego i dolnośląskiego. Grzybiarze czasami wskazują konkretne regiony m.in. Puszcza Zielonka.
Nieco gorzej jest na południu Polski, jednak ostatnie dni przyniosły sporo deszczu i ściółka jest bardziej wilgotna, pojawiły się również pojedyncze doniesienia o kaniach m.in. z województwa małopolskiego, a dokładniej okolic Krzeszowic. Weekendowy wypad na grzyby w wielu województwach może przynieść udane zbiory.
Sprawdź także: To najlepszy grzyb do marynowania. Sprawdź, gdzie go znaleźć
Gdzie najczęściej rośnie czubajka kania?
Grzyby te najlepiej rosną na glebach bogatych w wapń, unikają mocno kwaśnych podłoży. Najczęściej pojawiają się w mało zagęszczonych lasach, zarówno liściastych, jak i iglastych, zwykle na ich skraju. Chętnie wyrastają także na polach i łąkach. Największy wysp przypada zwykle pod koniec lata i trwa do października — jednak jest to mocno uzależnione od pogody.
Ważne, aby nie pomylić czubajki kani z muchomorem sromotnikowym, najłatwiejszym sposobem identyfikacji jest pierścień — u kani jest on ruchomy, u muchomora przytwierdzony do trzonu. Warto również posiłkować się aplikacjami ułatwiającymi identyfikację. Rozwinięta kania jest zdecydowanie większa od muchomora. Poza tym po uszkodzeniu miąższu kania nie zmienia koloru.
Przeczytaj też: Suszone grzyby pleśnieją? To znak, iż popełniasz ten błąd
Co można przyrządzić z kani?
Grzyb ten może być wykorzystany jako baza do sosów czy też dodatek do makaronów. Jednak najpopularniejszym sposobem przyrządzania jest usmażenie. Jak usmażyć kanię? Potrzebować będziesz:
- 4 kapelusze kani
- 2 większe jajka
- ok. 150 g mąki (może być bezglutenowa)
- bułka tarta (pszenna lub bezglutenowa)
- olej do smażenia
- pieprz i sól do smaku
W przypadku osób niespożywających glutenu powinno się użyć bezglutenowej bułki tartej, dzięki temu kania będzie równie chrupiąca. Na początku należy oczyścić kanie i usunąć trzon. Następnie doprawić i obtoczyć w mące, kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni np. oliwę z oliwek i obsmażać kanię przez ok. 4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Zobacz też:
Więcej nie wyrzucaj skórek z ogórków. Przydadzą ci się do sprzątania
Kupujesz taki chleb? Lepiej odłóż go na półkę, bo to najgorszy widok
Marchewkę przechowuj tylko w ten sposób. Będzie świeża przez całą zimę