Czy grzyby się obiera? Dwa gatunki obowiązkowo. Reszta zostaje w "mundurkach"

2 tygodni temu
Czy wszystkie grzyby należy obierać? Niektóre gatunki wymagają dokładnego oczyszczenia i obrania, inne zaś można ze spokojną głową pozostawić w "mundurkach". Sprawdź, jak zrobić to prawidłowo.
Sezon na grzyby w pełni. Te urocze i smakowite dary jesieni cieszą zarówno oczy jak i podniebienie. Po zbiorach warto więc zadbać nie tylko o ich oczyszczenie, ale także obranie. Czynność ta często jest pomijana w rozmowach o grzybach. Dlaczego? Bo dotyczy tylko wybranych gatunków.


REKLAMA


Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie


Czy wszystkie grzyby należy obierać? Nie każdy wymaga tak pieczołowitego przygotowania
Nie wszystkie grzyby wymagają obierania. Dotyczy to głównie maślaków, z uwagi na lepką skórkę pokrytą gęstym śluzem, która po spożyciu może powodować problemy gastryczne. Niech nie zwiedzie cię jego wygląd w trakcie suchych dni, gdy śluz wysycha. Po kontakcie z wodą ponownie stanie się lepki. Dlatego, skórkę maślaka należy usuwać zawsze i moczyć w solance.


Kolejny przykład? Gąski zielonki - tutaj konieczne jest usunięcie skórki szczególnie z jej kapelusza. W przypadku pieczarek, borowików oraz podgrzybków wystarczające będzie jedynie ich oczyszczenie. jeżeli mamy do czynienia z twardszymi grzybami z brudnymi kapeluszami (prawdziwki, koźlaki) możemy ją zeskrobać.


grzybymolenira / Getty Images/istock.com


Jak prawidłowo obierać grzyby? Zadbaj o odpowiednią obróbkę
Zanim przejdziemy do wykorzystania grzybów w wybranych przepisach kulinarnych, należy zacząć od ich selekcji (wyrzucamy robaczywe i z pleśnią) oraz dokładnego oczyszczenia z ziemi i resztek. W tym celu nieocenioną pomocą będzie nożyk lub pędzelek. Najlepiej zabrać się za to nie później, niż dwie godziny od zebrania. Zaczynamy od nóżki, z której zeskrobujemy skórkę i zabrudzenia, a następnie doprowadzamy do porządku kapelusz. Warto również naciąć lub lekko obgotować grzyby w solance (na każdy litr wody używamy 1,5 łyżki soli), aby łatwo usunąć z nich śluz. Cały proces wymaga dużych pokładów cierpliwości, jednak dzięki niemu przygotujemy pyszny i bezpieczny posiłek.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału