
Chociaż Facelia błękitna jest powszechnie znana jako jedna z najlepszych roślin miododajnych, to miód pozyskiwany wyłącznie z jej nektaru, czyli miód faceliowy, wciąż potrafi zaskoczyć.
No bo czy wiecie że: jedna roślina facelii jest w stanie wyprodukować tyle nektaru, iż z jednego hektara jej uprawy można uzyskać choćby 300-400 kg miodu!
Na dodatek jest to wyjątkowy miód. Ma jasnożółty, niemal kremowy kolor, z lekko zielonkawym odcieniem po skrystalizowaniu. Jego smak jest delikatny, słodki, z wyraźną, lekko kwaskowatą nutą i subtelnym kwiatowym zapachem, który niektórzy porównują do zapachu maciejki.
Miód faceliowy krystalizuje się stosunkowo gwałtownie do postaci jasnej, kremowej masy, idealnej do smarowania.
Jest to miód o łagodnym działaniu, często polecany przy przeziębieniach oraz wspomaganiu pracy układu pokarmowego. Prawdziwa perełka, warta spróbowania!
