Mrozisz grzyby? Wystarczy jeden błąd, a zrobią się cierpkie i gorzkie

3 tygodni temu
Mrożenie to jedna z niezawodnych metod przechowywania żywności. Czasami jednak zapominamy, iż za zachowaniem jakości i smaku danego produktu stoi odpowiednie przygotowanie go do procesu schładzania. Nie dziw się, o ile grzyby po rozmrożeniu są bez smaku. Prawdopodobnie zapomniałeś o jednej ważnej rzeczy.
Oprócz marynowania i suszenia niektóre osoby decydują się również na zamrożenie grzybów. To jedna z metod pozwalająca nam zachować świeżość darów natury na dłużej. Zanim jednak włożymy je do zamrażalnika, musimy pamiętać o wykonaniu kilku istotnych czynności. Jedną z nich jest dokładne wymycie i osuszenie leśnych okazów, niektóre gatunki dodatkowo wymagają obróbki termicznej. W ten sposób jesteśmy w stanie wydłużyć ich termin przydatności.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu


Czy grzyby można mrozić surowe? Niektóre gatunki wymagają gotowania
Grzyby nadają się do mrożenia. Przed włożeniem niektórych gatunków do zamrażarki trzeba jednak pamiętać o poddaniu ich obróbce termicznej. Na surowo (po umyciu, osuszeniu i podzieleniu na mniejsze kawałki) możemy przechowywać tylko borowiki i podgrzybki. Z gotowania z całą pewnością nie należy rezygnować w przypadku kurek, rydzów i innych leśnych darów z blaszkami. Pominięcie tego etapu może spowodować, iż będą gorzkie po rozmrożeniu.
Zobacz też: Niemieccy ogrodnicy radzą. Zrób to z jabłkami, a będą chrupiące tygodniami
Proces ten nie powinien trwać długo. Wystarczy wrzucenie grzybów do wrzątku na 2 minuty. Następnie trzeba schłodzić je w zimnej wodzie, aby zachowały swoją teksturę. Na końcu odłóż je do wysuszenia. Przed włożeniem leśnych darów do zamrażarki rozkrój je na mniejsze kawałki. o ile nie chcesz, żeby się posklejały, wyłóż je na tacy i zmrażaj przed 3-4 godziny. Później swobodnie możesz przełożyć je do woreczka. Proces przygotowania i mrożenia grzybów jest banalnie prosty. Podobnie jest z ich odmrażaniem, kiedy chcemy przyrządzić z nich zupę czy sos. Wystarczy postępować w następujący sposób.


Sos z grzybów mrożonych. Przygotowanie tego aromatycznego dodatku to bułka z masłem
Mrożone grzyby najczęściej wykorzystujemy na dwa sposoby: przyrządzamy z nich zupę lub aromatyczny sos do dań - i na szczęście nie wiąże się z wielogodzinnym procesem rozmrażania. Chcąc wykorzystać je w kuchni, wystarczy wyciągnąć produkt z zamrażarki i wrzucić do garnka, a następnie postępować zgodnie z ulubionym przepisem.


Pamiętaj, zanim sięgniesz w kuchni po jakikolwiek grzyb, najpierw zapytaj specjalisty, czy gatunek ten jest jadalny. W naturze występuje wiele bliźniaczych kombinacji, w których jeden przedstawiciel doskonale pasuje do wielu dań, a drugi nie powinien wcale lądować na naszym stole.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału