Wiele osób przygotowuje przetwory z grzybów, dzięki czemu zatrzymują w słoikach smak jesieni. Jednym ze sposobów na przedłużenie trwałości tego przysmaku jest suszenie. Zatem jak suszyć grzyby, aby zatrzymać ich wyjątkowy smak i aromat? Tego dowiecie się z naszego artykułu.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Suszenie grzybów w piekarniku - sprawdzony sposób na zachowanie smaku
Przed suszeniem grzybów należy je odpowiednio przygotować. Na samym początku dokładnie przejrzyjmy nasze zbiory i upewnijmy się, iż wszystkie zebrane przez nas okazy są jadalne i bezpieczne dla naszego zdrowia. Następnie myjemy grzyby, kroimy je na mniejsze kawałki i usuwamy nadpsute części.
Jak suszyć grzyby w piekarniku elektrycznym?
Zdecydowana większość z nas posiada piekarnik elektryczny. Świetnie nadają się one do suszenia grzybów, jednak musimy zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych aspektów. Jednym z nich jest ustalenie, w jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku elektrycznym?
Odpowiednią temperaturą będzie około 40-50 stopni Celsjusza. Co prawda, przy takiej temperaturze suszenie grzybów będzie przebiegać w wolnym tempie, ale dzięki temu zachowają swój aromat i smak.
Suszenie grzybów w takiej temperaturze może trwać choćby dwanaście godzin. Przez ten czas warto jednak na bieżąco sprawdzać, czy grzyby są już odpowiednio suche, co pozwoli także uniknąć ich spalenia. Jednak czas suszenia zależny jest od wielkości grzybów, a także od ich gatunku. Wpływ na długość suszenia grzybów ma również stopień ich wilgotności.
Ważne jest także to, aby grzyby były równomiernie rozłożone na półce. Dzięki temu zapewniona będzie odpowiednia wentylacja, co z kolei usprawni suszenie naszych zbiorów.
Suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem - czy to dobry pomysł?
Czy suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem to dobry pomysł? Okazuje się, iż termoobieg może usprawnić proces suszenia grzybów. W piekarniku takim powietrze jest w ciągłym ruchu, dzięki czemu grzyby suszone są równomiernie. o ile już suszymy z włączonym termoobiegiem, pamiętajmy, iż odpowiednia temperatura suszenia może być nieco inna niż w przypadku urządzenia bez termoobiegu. Warto więc przed rozpoczęciem sprawdzić w instrukcji obsługi producenta, jakie ustawienia będą najlepsze.
Jak zatem widzimy, suszenie grzybów jest procesem czasochłonnym, ale bardzo prostym. Wykorzystując tę metodę możemy zatrzymać smak jesieni i wykorzystać grzyby do przyrządzenia zimowych potraw. Skorzystacie z tego sposobu?