Gąsówka fioletowawa (łac. Lepista nuda) to grzyb o wyjątkowym, a zarazem zadziwiającym wyglądzie. Jego kapelusz może przybierać kolory od jasnofioletowego do purpurowo-brązowego, często z lekkim połyskiem. Trzon oraz blaszki również mają fioletowy odcień. Grzyb ten przeważnie osiąga wysokość do 10 cm, natomiast jego kapelusz może mieć średnicę choćby 15 cm. To właśnie nietypowa barwa sprawia, iż wiele osób patrząc na fioletowe grzyby, zastanawia się, czy są jadalne.
REKLAMA
Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych
Czy gąsówka fioletowawa jest jadalna?
Okazuje się, iż gąsówka fioletowawa to fioletowy grzyb jadalny. Co więcej, jest ona bardzo smaczna! Ma delikatny, lekko owocowy zapach i łagodny smak. Można ją smażyć, dusić, marynować, a także dodawać do zup i sosów.
Gąsówka fioletowawaAutorstwa Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22106403
Często trafia do koszyków doświadczonych grzybiarzy, którzy wiedzą, iż nie każdy kolorowy grzyb jest trujący. Gąsówka fioletowawa jest cennym łupem, ponieważ bardzo rzadko robaczywieje.
Fioletowe grzyby – czy są jadalne?
Warto wiedzieć, iż fioletowe grzyby w Polsce nie zawsze są jadalne. W naszym kraju obecnych jest kilka gatunków o tym nietypowym kolorze, jednak niektóre z nich np. zasłoniaki są trujące.
Zasłonak fioletowyCC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=667583
Pamiętaj, aby zawsze upewnić się jaki grzyb zbierasz. jeżeli natomiast nie masz pewności co do tego, czy dany grzyb jest jadalny, najlepiej go nie zbieraj.
Gdzie i kiedy szukać gąsówki fioletowawej?
Gąsówka fioletowawa rośnie głównie jesienią, w okresie od września do listopada. Najczęściej można ją znaleźć w lasach liściastych i mieszanych. Należy jej szukać zwłaszcza pod dębami, bukami i brzozami. Lubi wilgotne miejsca, często rośnie w grupach.
Warto wypatrywać jej na obrzeżach lasów, wśród liści i mchu. Charakterystyczny fioletowy kolor tego grzyba sprawia, iż trudno ją przeoczyć.
Poza ciekawym wyglądem i ciekawym smakiem, gąsówka fioletowawa ma także wartości odżywcze. Jest źródłem białka, błonnika oraz witamin z grupy B. Dodatkowo grzyb ten jest niskokaloryczny i jest świetnym dodatkiem do wielu potraw.
jeżeli więc podczas spaceru po lesie zobaczysz grzyby fioletowe, przyjrzyj się im dokładnie. Może to twój szczęśliwy dzień i właśnie trafiłeś na gąsówkę fioletowawą – skarb jesiennych zbiorów! Nie zapominaj jednak, iż fioletowe grzyby w Polsce to nie tylko gąsówki. Niektóre z pozoru piękne i kuszące swoim wyglądem mogą być trujące, dlatego ostrożność jest zawsze wskazana.
Zobacz też: Leaf peeping właśnie opanował USA i Japonię. Czy ten trend dotrze do Polski?