Jesień w polskich lasach upływa pod znakiem grzybobrania. Znalezione okazy dostarczają wiele satysfakcji, a także możliwości ich przetworzenia. W tym celu poszukuje się różnych gatunków grzybów, które zachwycają swoim smakiem i aromatem. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie dokładnie się za nimi rozglądać, gdyż wszystko zależy od gatunku. Wartym uwagi jest między innymi podgrzybek, który jest stosunkowo łatwy do rozpoznania. Jak go z sukcesem odnaleźć w lesie?
Podgrzybek brunatny — skarb lasu dobry do marynowania i smażenia
Podgrzybki to jedne z popularniejszych grzybów w polskich lasach. adekwatnie mowa o podgrzybku brunatnym, który należy do rodziny borowikowatych. Cechuje się gładkim kapeluszem z podwiniętymi brzegami w kolorze ciemnobrązowym z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo brunatnym. Trzon jest zaś stosunkowo krótki, jasny i bez pierścienia.
Sezon na podgrzybki trwa od sierpnia do choćby późnego listopada. Wszystko zależne jest od warunków pogodowych. Oczywiście najczęściej pojawiają się po opadach deszczu głównie w lasach iglastych ze wskazaniem na sosnowe. Nie jest to jednak reguła, gdyż podgrzybki porastają również lasy mieszane, jednak głównie takie, w których dominują drzewa iglaste.
Podgrzybki do jeden z rarytasów w kuchni polskiej, ceniony za swój smak i wszechstronność wykorzystania. Są idealne do przygotowania aromatycznych zup oraz sosów. Sprawdzą się także do suszenia, smażenia, a także marynowania. Łatwe w rozpoznaniu i znalezieniu są jednymi z chętniej zbieranych grzybów w polskich lasach.
Zobacz także: To najlepszy grzyb do marynowania. Sprawdź, gdzie go znaleźć
Jak szukać podgrzybków? Zwróć uwagę na rodzaj lasu
Chcąc cieszyć się z obfitych zbiorów podgrzybków, trzeba znać ich specyfikę, przez co znalezienie okazów nie będzie nazbyt trudne. Wiadomo już, aby szukać ich w otoczeniu drzew iglastych, zwłaszcza sosen. Szczególnie preferują runo leśne, które jest miękkie i porośnięte mchem lub też przykryte igliwiem.
Miejsca, w które warto się zapuścić w poszukiwaniu podgrzybków, z pewnością mieszczą się z dala od ścieżek. Pod uwagę warto wziąć skraje lasów czy też polany w pobliżu sosen. To właśnie w takich lokalizacjach często pojawia się wysyp podgrzybków, zwłaszcza po deszczach.
Optymalne warunki do ich wzrostu to ciepłe i wilgotne dni po opadach, oscylujące wokół 15-20 st. C. Szczytowy sezon na wysyp podgrzybków przypada na wrzesień i październik, dlatego teraz jest odpowiedni moment na ich poszukiwanie. Najlepiej na grzybobranie wybrać się oczywiście o poranku, gdyż szansa na znalezienie dorodnych okazów jest o wiele większa. Znalezienie już jednego podgrzybka daje dużą szansę na wysyp w tej okolicy, gdyż te rosną zwykle w grupach.
Podgrzybki rosną w całej Polsce, dlatego warto się wybrać na ich poszukiwanie zarówno na północy, jak i południu kraju. To łatwe do rozpoznania grzyby, które charakteryzują się swoim gładkim kapeluszem o rurkach o oliwkowej barwie. Jest to grzyb jadalny, który niestety posiada swoje niejadalne sobowtóry, takie jak chociażby goryczak żółciowy. Należy więc zbierać tylko okazy, co do których ma się stuprocentową pewność.
Zobacz też:
Teściowa przechowuje cebulę tylko w ten sposób. Jest świeża choćby pół roku
Wrzucasz do żółtego pojemnika woreczki po ryżu? To błąd
Tych grzybów nie należy smażyć i solić. Tracą adekwatności zdrowotne