Wybierz zdrowie! Niebezpieczeństwo w koszyku

2 tygodni temu

– Chodzi tu głównie o tzw. grzyby cytotropowe, działające w sposób celowany na określone struktury organizmu, głównie wątrobę – twierdzi dr n. med. Jacek Rzepecki, specjalista toksykolog. – W Polsce za 90 proc. zgonów w wyniku zatrucia grzybami odpowiadają osobniki zawierające amatoksyny. Stanowią one największe zagrożenie dla nas. Klasycznym przykładem jest muchomor sromotnikowy. jeżeli jego toksyna uszkodzi wątrobę, może dojść do zgonu. Jedynym ratunkiem może być przeszczep wątroby, co nie jest prostą sprawą, głównie z powodu braku organów. Łagodniejsze konsekwencje wywołują grzyby oddziałujące jedynie na przewód pokarmowy, dając objawy zatrucia w postaci nieżytu żołądkowo-jelitowego. Warto pamiętać, iż podobne objawy mogą wystąpić także po zjedzeniu grzybów uznawanych za jadalne, jeżeli były źle przechowywane, źle przygotowane, stare, zepsute. Dlatego radzę sięgać jedynie po te grzyby, które dobrze znamy i które nie są dla nas groźne.

Idź do oryginalnego materiału