Największy błąd podczas przyrządzania grzybów. Sprawdź, czy też go popełniasz

dompelenpomyslow.pl 4 godzin temu

Gdy za oknem panuje jesień, od razu wiadomo, iż sezon na grzyby w pełni. W tym okresie królują one w większości polskich domów. Przyrządzenie grzybów bez utraty pysznego leśnego smaku i znakomitej konsystencji jest banalnie proste — należy pamiętać tylko o jednej zasadzie. Niestety wiele osób o niej zapomina, przez co popełnia zasadniczy błąd. Sprawdź, czy Ty też go popełniasz.

Co można przyrządzić z grzybów?

Jako, iż mit o ich bezwartościowości został już obalony, to wiadomo, iż z grzybów można przyrządzić nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i zdrowe posiłki. Co zatem najlepiej z nich zrobić?

Grzyby leśne są niezwykle wszechstronnym składnikiem w kuchni. Nadają się między innymi do przygotowania pysznych zup, kremowych sosów, czy jako składnik do różnych farszów. Idealnie komponują się z mięsem i warzywami. Można je gotować, smażyć, dusić, suszyć czy marynować. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania, obiadu, czy wykwintnych kolacji.

Jak smażyć grzyby (i jak tego nie robić)?

Jednym z popularniejszych sposobów na przyrządzanie grzybów jest podsmażanie ich na maśle z cebulką i czosnkiem. To sposób na szybki i niezwykle aromatyczny dodatek do praktycznie każdej potrawy, ale jeden błąd może sprawić, iż grzyby staną się gumowe, wodniste i pozbawione charakteru.

Aby tego uniknąć, wystarczy zmienić kolejność dodawania składników na patelnię. Zamiast rozpoczynać od masła i dodatków, w pierwszej kolejności podsmaż grzyby na suchej patelni. Dopiero gdy woda odparuje, a grzyby lekko się zarumienią, dodaj do nich masło i cebulkę z czosnkiem, a następnie dopraw do smaku. Ta prosta zmiana sprawi, iż za każdym razem otrzymasz idealnie usmażone grzyby, których konsystencja nie będzie już więcej przypominała nieapetycznej papki.

Idź do oryginalnego materiału