Topinambur i jego tajemnice

7 godzin temu
Zdjęcie: Topinambur


Topinambur to znana w Polsce i coraz częściej uprawiana roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z Ameryki Północnej. Ma jadalne, podziemne bulwy, które spożywać mogą ludzie i zwierzęta. To także roślina ozdobna. W Europie topinambur jest uprawiany od XVIII wieku.

– W naszym regionie topinambur jest coraz bardziej popularny, ponieważ gdzie mogę, tam prezentuję i zachwalam jego cenne dla zdrowia adekwatności – mówi Szymon Płusa, właściciel Ekologicznego Gospodarstwa Topinambur ze Skarżyska Kościelnego, gdzie uprawia go na powierzchni około pięciu hektarów.

– Topinambur, jako roślina, ma bardzo małe wymagania w uprawie – urośnie niemal wszędzie. Z łatwością uprawia się ją z odrostów z organów podziemnych, czyli bulw, ale jednocześnie z tego też powodu łatwo się rozprzestrzenia. Zostawiona „sama sobie” staje się uciążliwym gatunkiem inwazyjnym – informuje Anna Janus ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Bulwy topinamburu mają różny kształt o różnej wielkości, w zależności od miejsca występowania. Kolor skórki bulw zależy od odmiany, ale miąższ jest zawsze biały lub kremowobiały. Bulwy topinamburu są soczyste i mają delikatny, słodkawy smak, nieco przypominający orzechy lub karczochy. Topinambur może być spożywany na co najmniej kilka sposobów. Dużą popularnością cieszy się sok z bulw topinamburu. Bulwy z powodzeniem można również gotować, smażyć, piec czy jeść na surowo.

Topinambur obniża cholesterol i reguluje ciśnienie, wspiera układ nerwowy, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie, między innymi dlatego jest coraz popularniejszy w regionie świętokrzyskim. Jego aktywnym propagatorem jest Szymon Płusa, rolnik ze Skarżyska Kościelnego.

To warzywo, które warto stosować w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz dla osób po chemioterapii. Pieczone bulwy mogą być stosowane jako substytut kawy.

Topinambur jest też wykorzystywany jako pasza dla zwierząt, w formie zielonki czy też kiszonki. Bardzo efektownie wyglądające kwiaty sprawiają, iż coraz więcej osób uprawia topinambur w swoich ogródkach przydomowych.

Jak dodaje rolnik, w tej chwili pracuje nad wykorzystaniem topinamburu do przygotowania maści na stawy.

– Topinambur ma bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko jego bulwa, ale także liście posiadają cenne adekwatności. To warzywo, które jest znane i cenione na całym świecie. W naszych stronach niektórzy rolnicy poznali już jego zalety, więc przybywa plantacji topinamburu.

Jak mówi rolnik, kotlety z topinamburem, rurki z kremem z topinamburu, kawę, herbatę z topinamburu, sok, a choćby miód są już znane w Świętokrzyskiem.


Idź do oryginalnego materiału