Wybierając się na grzyby do lasu, można natknąć się an różne okazy. Pisaliśmy już o tym, iż warto wypatrywać czerwonych kapeluszy, gdyż można dzięki nim znaleźć jedne z ulubionych grzybów Polaków. Warto również rozglądać się za ogromnymi, białymi kulami. To czasznica olbrzymia, z której można przygotować smaczny obiad.
Czasznica olbrzymia — charakterystyka
Czasznica olbrzymia to grzyb należący do rodziny purchawkowatych, bywa nazywany purchawicą olbrzymią. To jadalny i smaczny grzyb, co więcej trudno go przeoczyć. Osiąga spore rozmiary, może mieć od 10 do 60 cm średnicy. Większość z nich osiąga wagę kilku kilogramów, ale zdarzają się również okazy ważące choćby kilkanaście kilogramów. Ze względu na swoje rozmiary jest ona łatwa do identyfikacji. Największy znaleziony, zarejestrowany okaz ważył ponad 20 kg.
Młode owocniki są jadalne — po rozcięciu grzyb jest biały, starsze stają się żółte i uwalniają zarodniki, tych nie wolno się już jeść. Młode czasznice są białe i pokryte delikatnym nalotem z czasem ciemnieją. Środek, czyli miąższ jest jadalny i bardzo smaczny, ma on serowatą konsystencję, w smaku przypomina pieczarkę.
Sprawdź także: Tu znajdziesz prawdziwe złoto lasu. Jeden koszyk to może być za mało
Czasznica olbrzymia — gdzie jej szukać?
Grzyba tego można znaleźć w Polsce, ale nie rośnie on w bardzo wielu miejscach, zdecydowanie częściej można go spotkać w Czechach — grzybiarze mieszkający niedaleko granicy, mogą rozważyć poszukanie go w tamtejszych lasach. Gdzie dokładnie może się pojawić? Ma on kilka wymagań pod względem stanowiskach, zwykle pojawia się na łąkach, obrzeżach lasów i w parkach. Wyrasta w trawie, w miejscach nasłonecznionych. Nie znajdziemy go w gęstych lasach, ze słabym dostępem do światła.
Najczęściej można go znaleźć od lipca do października. Lubi towarzystwo brzóz, mimo sporych rozmiarów może wtopić się w otoczenie, szczególnie iż czasami może wyrosnąć w wyższej trawie. Powinno się zbierać tylko młode osobniki — znalezione najlepiej rozkroić na pół, jeżeli nie mamy pewności, jeżeli środek będzie biały, to grzyb nada się na obiad dla całej rodziny.
Przeczytaj też: Olbrzymie grzyby w polskich lasach. Ekspert zdradza, skąd się wzięły
Co można przyrządzić z czasznicy olbrzymiej?
Grzyb ten, podobnie jak kanie, można usmażyć w formie kotletów. Czasznicę należy opłukać i zdjąć skórkę. Następnie pokroić ją w plastry o grubości ok. 1 cm i obtoczyć w jajku oraz bułce tartej, oraz doprawić solą i pieprzem. Takie kotlety najlepiej smażyć an rozgrzanym maśle, po kilka minut po obu stronach, aż się zarumienią.
Grzyba tego można wykorzystać również do zup i sosów, nada się także jako farsz do pierogów. Czasznicę można również wysuszyć i pechować np. na zimę.
Zobacz też:
Porysowane panele to twoja zmora? Tak przywrócisz im blask bez cyklinowania
Szare skarpetki odzyskają śnieżną biel. Wystarczy, iż zmieszasz 3 składniki
Masz problem z obieraniem dyni? W ten sposób pozbędziesz się skórki gwałtownie i bez wysiłku